Nye tider på Trelleborg

I efterårsferien 2011 indgik Leif og jeg for første gang i den frivillige formidling på Trelleborg. Det var en livslang drøm for os begge, der gik i opfyldelse, næret af en livslang interesse for vores forhistorie hos os begge to. Og fordi vi begge to brænder så meget for vikingetiden og vores forhistorie, så var det en hel naturlig del at kaste os ud i forskellige projekter, der kunne være med til at højne kvaliteten af den frivillige formidling på Trelleborg. Det er blevet til rigtig mange forskellige projekter.

I 2014 blev Leif valgt ind i bestyrelsen og har siddet som formand for samme siden. Jeg har siddet som suppleant i bestyrelsen de sidste 4 år og sammen har vi siddet med i samarbejdsudvalget, som er forum for samarbejdet mellem Trelleborgs venner og museet på Trelleborg.

Vi kastede os begge ud i at starte arrangementet Trelleborg Vågner i 2014 i samarbejde med museet på Trelleborg. Ideen med Trelleborg Vågner var at lave et arrangement bestående af oplysende foredrag og workshops med historiske håndværk. Formålet er at oplyse og uddanne de frivillige vikinger til formidling af høj kvalitet.

I 2014 var Leif og jeg også med til at starte planlægningen og opbygningen af Frejs Urtegård som den første og eneste vikingehave i Danmark på det tidspunkt. Formålet med Frejs Urtegård var at formidle vikingetidens planter og urter overfor publikum og for de vikinger, der har deres gang på Trelleborg, og indeholdt en meget stor del af de historiske planter og urter man kender fra vikingetiden samt æbletræet Api, som er den æblesort, der kommer tættest på de æbletræer, der groede i Danmark i vikingetiden. Frejs Urtegård blev et meget populært og velbesøgt åndehul i Slagløse, men måtte desværre lade livet for at give plads til opbygning af ”Den Genskabte Borg”.

Min ene store passion er vikingetidens madlavning. Det var derfor lige til højrebenet at oprette et madlaug (Slagkøkkenet), da der ikke eksisterede et sådant, da vi blev medlemmer af Trelleborgs Venner. Det gjorde jeg i 2014. Slagkøkkenet opstod ud fra et behov for at sørge for, at de frivillige blev bespist, når de lagde frivillig formidling på Trelleborg i ferier og under Trelleborg Festivalen og blev samlingspunkt for de frivillige på Trelleborg og dét var bl.a. medvirkende til, at Borgfolket blev oprettet. Senere overgik Slagkøkkenet til at være et projektorienteret laug, der har stået for en del workshops på Trelleborg med det formål at klæde den frivillige formidler ordentligt på til at kunne lave en god madformidling. Jeg har også siden 2016 stået for et årligt ”rejsende” kogetræf for alle koge interesserede vikinger i Nordeuropa. Det har været vældigt populært og har trukket deltagere fra Danmark, Lithauen, Norge, Sverige, Holland, tyskland og Frankrig.

Min anden store passion er den historiske dragt og det tekstile håndværk. I den forbindelse har jeg i en årrække afholdt kurser i dragtsyning, syteknikker og broderi og hjulpet nye og gamle vikinger med at få syet egne dragter. Jeg har også syet en del dragter for vikinger og for et par år siden blev jeg udvalgt af Nationalmuseet til at nålebinde de to vimpler fra kappebåndet i mammenfundet i metaltråd til projektet ”Velklædt i Vikingetiden”.

Leifs store passion, ud over at være en omvandrende historiebog og at være i besiddelse af klæbehjerne og gode talegaver, er at arbejde med træ. Han har været aktiv i trælauget i alle de år, vi har været på Trelleborg og har været med til at bygge Huggehuset mm. Og så har hans utrættelige energi været drivkræften i en masse tiltag, arrangementer og kurser. Derudover har han fungeret som akutlæge på Trelleborg Festivaler de sidste mange år.

Desværre må vi se i øjnene, at tiden har indhentet os begge to. Lones uheld i februar 2023, der resulterede i alvorlige brud på begge ben og efterfølgende problemer med hendes førlighed samt Leifs stigende arbejdspres i hans arbejdsliv, har tæret på kræfter og overskud hos os begge to. Vi har derfor set i øjnene, at det er på tide at give stafetten videre og fremover fortsætte vores virke på Trelleborg som helt almindelige menige vikinger uden ansvar for andet end os selv.

Leif træder derfor tilbage som formand for Trelleborgs Venner til Trelleborg Vågner 2024 og overgiver formandsposten til Diana Nordstrand Larsen og vi træder dermed også ud af samarbejdsudvalget. Indtil videre fortsætter vi begge to som menige medlemmer i bestyrelsen.

Det blev et langt skriv, men vi har også begge to været meget aktive og engagerede i mange ting. Vores kærlighed til Trelleborg ligger meget dybt i os begge to…. så vi forsvinder ikke som dug for solen, men vil være at finde på Trelleborg med vores dedikerede småsysler i det omfang vores dagligliv tillader det. Med det ønsker vi Diana og hendes nye hold god vind fremover og ønsker jer alle sammen År og Fred – vi ses på Trelleborg.

Scroll to Top